
Arabikos kavos rūšis (C. arabica) daugiausia auginama Lotynų Amerikoje, o Afrikoje vyrauja Robusta veislės C. canephora. Arabika laikomas švelnesniu, kvapnesniu ir aromatingesniu užviru nei Robusta, nors pastaroji yra tvirtesnis augalas, todėl jį gaminti pigiau. Jame yra dvigubai daugiau kofeino nei arabikos ir paprastai yra nebrangių komercinių kavos prekių ženklų pasirinkimas. Abi kavos rūšys taip pat auginamos Indijoje, Indonezijoje ir kitose Azijos šalyse. Kiekvienos iš jų yra daug veislių, formų ir tipų.
Aplinkos ir auginimo poveikis dar labiau padidina šią įvairovę. Kavai augti svarbiausi klimato veiksniai yra temperatūra ir krituliai. Nė viena veislė negali atlaikyti 0 °C (32 °F) temperatūros. Temperatūra nuo 73 iki 82 °F (23 ir 28 °C) yra pati palankiausia. Per metus reikalingas 60–80 colių (1 500–2 000 mm) kritulių kiekis, taip pat arabikos sausumo laikotarpis nuo dviejų iki trijų mėnesių. Laistyti reikia, kai metinis kritulių kiekis yra mažesnis nei 1 metras (40 colių). Arabica rūšis yra jautresnė ir pažeidžiamesnė kenkėjų nei Robusta, todėl jai reikalingas vėsus subtropinis klimatas; jis turi augti 600–2000 metrų (2000–6500 pėdų) aukštyje, reikalauja daug drėgmės ir gana specifinių atspalvių reikalavimų. Robusta veislė, kaip rodo jos pavadinimas, yra tvirtesnė ir gali augti mažesniame aukštyje – nuo jūros lygio iki 600 metrų.
Sodiniai sodinami iškirstuose miškuose arba modifikuotuose miškuose. Jauni kavos augalai išdėstyti eilėmis taip, kad jų tankis svyruotų nuo 1200 iki 1800 augalų hektare (500 ir 750 augalų viename hektare). Daigyneliuose išauginti daigai ar auginiai kruopščiai sodinami prasidėjus lietaus sezonui; kol po trejų ar ketverių metų jie nepradės duoti vaisių, jų priežiūra apsiriboja apipjaustymu, kurio reikia norint suteikti jiems tvirtą, subalansuotą pagrindą ir paskatinti vaisingumą. Daugiau informacijos rasite sorpreso.lt.