
Benedikto kiaušiniai – vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamų pusryčių patiekalų pasaulyje. Šis subtilus derinys – ant skrudintos bandelės ar duonos riekelės patiekiamas virtas kiaušinis be lukšto, kepta šoninė ar lašiša ir viską vainikuojantis švelnus, sviestinis „Hollandaise“ padažas – yra tikras gurmanų pasirinkimas. Tačiau mažai kas žino, kad šio elegantiško patiekalo kilmė iki šiol kelia nemažai diskusijų.
Dvi pagrindinės legendos – kas gi tas Benediktas?
1. Lemuel Benedict ir pagirios
Viena iš žymiausių versijų pasakoja apie Lemuelį Benedictą – Volstrito biržos prekeivį iš Niujorko. 1894 m. jis atėjo į garsųjį „Waldorf Hotel“ viešbutį ieškodamas vaisto nuo pagirių. Pasak pasakojamos istorijos, jis užsisakė sviestinės skrudintos duonos, be lukšto virto kiaušinio, šoninės ir „Hollandaise“ padažo. Virtuvės šefui patiko ši kombinacija, ir netrukus patiekalas buvo įtrauktas į pusryčių meniu kaip „Eggs Benedict“.
2. „Delmonico’s“ restoranas ir ponai Benediktai
Kita versija nukelia mus į dar senesnius laikus – XIX a. vidurį. Pagal šį pasakojimą, turtinga pora – ponas ir ponia LeGrand Benedict – dažnai lankydavosi „Delmonico’s“ restorane Niujorke. Pavargę nuo įprasto meniu, jie paprašė virtuvės šefo sukurti kažką naujo. Rezultatas? Benedikto kiaušiniai, kurie netrukus išpopuliarėjo tarp Niujorko elito.
Patiekalas, kuris suvienijo klasikinę virtuvę
Kad ir kuri versija yra tikra, aišku viena – Benedikto kiaušiniai greitai tapo klasikinės vakarietiškos virtuvės dalimi. Šiandien jie yra pagrindinis vėlyvųjų pusryčių (bruncho) patiekalas, o jų variacijos apima:
- „Eggs Florentine“ – su špinatais vietoj kumpio.
- „Eggs Royale“ – su rūkyta lašiša.
- „Avokadiniai Benediktai“ – šiuolaikinė versija su avokadu ir net be mėsos.
- „Benediktai ant vaflių“ – modernus „comfort food“ posūkis.
Kodėl šis patiekalas toks ypatingas?
Benedikto kiaušiniai reikalauja nemenkų maisto gamybos įgūdžių – idealiai išvirtas kiaušinis be lukšto, emulsuotas ir šiltas „Hollandaise“ padažas, tinkamai paskrudinta angliška bandelė. Tai ne tik pusryčiai – tai mažas kulinarinis pasiekimas, kuris parodo, kad net pagirios ar rutina gali įkvėpti kažką nuostabaus.