Super maistas ir jo derinimas

Super maistasSuper maistas ir jo vartojimas kasdieniame racione – tiesiausias kelias į puikią figūrą, gerą savijautą ir sveikatos sutrikimų profilaktiką. Šiuo metu visi, propaguojantys sveiką gyvenseną bei aktyvų sportą, į dienos meniu būtinai įtraukia ekologiškus, natūralius ar itin maistingus produktus. Tačiau net jei ant jūsų stalo nuolat puikuosis pats geriausias super maistas, vien to nepakaks. Reikia nepamiršti, kad egzistuoja ir maisto derinimo taisyklės, kurių nesilaikant, norimo rezultato galite taip ir nesulaukti. Kokios jos?

Visų pirma, būtina išsiaiškinti, kodėl ne tik super maistas, bet ir bet kokie produktai privalo būti derinami tarpusavyje. Žmogaus virškinimo fermentai gali dalyvauti tik vienos rūšies maisto skaidyme, o tam reikalinga ir atitinkama terpė – rūgšti arba šarminė. Vartojant patiekalus, kuriuose gausu skirtingų produktų, jie trikdo virškinimą, o maistinės medžiagos, kurių vienu metu skrandis paprasčiausiai nesugeba suvirškinti, pereina į puvimo ir fermentacijos procesą.

Tad kaip gi laviruoti tarp produktų ir jų gamybos, kad super maistas ir įprastas maistas būtų ne tik gardus, bet ir lengvai virškinamas? Viskas labai paprasta – tereikia išmokti keletą pagrindinių derinimo taisyklių.

  • Baltymų turinčius produktus valgyti reikėtų atskirai. Tai reiškia, kad nerekomenduojama tarpusavyje maišyti mėsą, kiaušinius, žuvį, sūrį ir t. t.
  • Nemaišykite saldžių ir rūgščių vaisių. Pavyzdžiui, pasirinkus vaisių kokteilį, geriau ananaso ar vynuogių nepatiekti kartu su serbentais ir agrastais.
  • Vienu metu nevalgykite baltyminio ir krakmolingo maisto. Pavyzdžiui, mėsos, kiaušinių, sūrio, riešutų ar kito baltyminio maisto nederėtų derinti su duona, bulvėmis, saldžiais vaisiais arba grūdais.
  • Angliavandeniai netinka su baltymais. Kai kuriuose produktuose, pavyzdžiui, pupelėse, yra ir angliavandenių, ir baltymų. Būtent todėl žmonės dažnai skundžiasi, kad nuo pupų jiems pučia pilvą. Tad šis pavyzdys puikiai paaiškina, kodėl renkantis baltymus, reikia vengti greitųjų angliavandenių, tokių kaip duona, miltai, košės ir pan. Išimtis – daržovės. Tai super maistas, kuris puikiai tinka su baltyminiu maistu.
  • Cukraus stenkitės nevalgyti su krakmolo turinčiais produktais. Pavyzdžiui, sirupų, marmeladų nederinkite su duona ar javainiais. Tai kaipmat sukeltų rūgimo procesus, pasireiškiančius rauguliu, rėmeniu ar net bendru organizmo apsinuodijimu.

 

straipsniai Author

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.