Šokoladas nuo neatmenamų laikų yra laikomas, ko gero, populiariausiu saldumynu, kurį mėgsta bet kokio amžiaus žmonės visame pasaulyje. Tad natūralu, kad šis saldėsis yra dažnas pasirinkimas ne tik desertams, bet ir užkandžiui. Šokoladas vis dažniau braunasi ir į pietų ar vakarienės patiekalų receptus. Bet reikia pripažinti, kad tikroji šokolado karalystė – kepiniai. Šokoladas konditerijai naudojamas labai dažnai ir įvairiai. O norint skanaus ir kokybiško rezultato, verta ir šokoladą rinktis atsakingai.
Kokį pavidalą naudoti?
Šokoladas konditerijai naudojamas įvairiomis formomis. Pavyzdžiui, šokolado glajui naudojamas aukščiausios rūšies šokoladas, kuris lengvai lydosi, tačiau atvėsęs nesuskilinėja ir nesukietėja. Dažniausiai toks būna tik specializuotose konditerijos gaminių parduotuvėse, kur parduodamas šokoladas konditerijai.
O štai papuošimams dažniausiai naudojami šokolado gabaliukai. Specializuotoje parduotuvėje jie gali būti įvairių formų, dydžių ir skonių. Skirtinguose konditerijos kepiniuose galima naudoti skirtingus gabalėlius ir eksperimentuoti.
O jeigu ieškote kokybiškos medžiagos karštam šokoladui, pirmiausia reikėtų galvoti apie kokybiškus kakavos miltelius. Tokių retai galima rasti įprastose parduotuvėse. Todėl daugybė konditerijos gamintojų ir kepinių mėgėjų tokių prekių ieško specializuotose parduotuvėse.
Kodėl netinka iš prekybos centro?
Pirmiausia, dėl jau minėtos priežasties. Šokoladas konditerijai specializuotose parduotuvėse dažniausiai yra daug kokybiškesnis. Be to, čia yra platesnis jo pasirinkimas. Pasirinkę tokią vietą apsipirkti neatsidursite nemalonioje situacijoje, kurios gali susiklostyti prekybos centruose. Pavyzdžiui, atvykote ieškodami šokolado žirnelių papuošimams, tačiau prekybos centro lentynoje yra tik šokolado plytelės ir jokių šokoladinių papuošimų Tuomet tenka suktis iš to, kas yra pardavime ir eksperimentuoti virtuvėje. O rezultatas ne visada džiugina.
Kodėl taip mėgstame šokoladą?
Turbūt svarbiausia priežastis, kodėl daugelis mūsų negali atsispirti šokoladui yra jo gerieji darbai mūsų organizme. Pirmiausia, tai šokoladas skatina mūsų organizmą gaminti laimės hormonus. Todėl gabalėlis šokolado taip dažnai mums asocijuojasi su maža laimės akimirka. Ir tai yra tiesa.
Be to, skirtingai nei kiti saldumynai, kokybiškas šokoladas, kurį valgome saikingai, yra naudingas ir mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, šokoladas savyje turi antioksidantų, stiprina kraujotaką, gerina smegenų veiklą ir netgi padeda laikytis dietos. Tais atvejais, kai atrodo, kad organizmas reikalauja kažko saldaus, bet ne per daug nuodėmingo, atsilaužkite aukštos kokybės juodo šokolado skiltelę. Tai bus kelis kartus geresnis pasirinkimas nei bandelė, keksas ar torto gabalėlis.