Kolagenas – tai struktūrinis baltymas, kurio svarba žmogaus organizmui yra milžiniška. Jis sudaro pagrindinę jungiamojo audinio dalį ir aptinkamas beveik visuose audiniuose: odoje, kremzlėse, kauluose, kraujagyslėse, sausgyslėse ir net dantyse. Nors apie jį dažniausiai kalbama grožio kontekste, iš tiesų kolageno funkcijos gerokai platesnės. Jo dėka mūsų oda išlieka stangri, sąnariai – lankstūs, o raumenys ir organai – tvirti.
Žmogaus organizmas kolageną gamina natūraliai, tačiau ši gamyba pradeda mažėti jau nuo 25 metų. Maždaug po 30 metų šis procesas dar labiau lėtėja, o senstant kolageno lygis mažėja sparčiai, dėl to pastebimi tokie pokyčiai kaip raukšlės, odos sausumas, sąnarių sustingimas, net trapūs nagai ar slenkantys plaukai. Be to, neigiami išoriniai veiksniai – rūkymas, UV spinduliai, stresas, netinkama mityba – dar labiau prisideda prie kolageno nykimo.
Dėl šios priežasties vis daugiau žmonių domisi, kaip būtų galima papildyti kolageno atsargas. Vienas iš efektyviausių būdų – vartoti hidrolizuoto kolageno papildus. Tokia kolageno forma yra suskaidyta į mažesnes molekules, kurias organizmas lengviau pasisavina. Tyrimai rodo, kad reguliarus kolageno papildų vartojimas gali pagerinti odos elastingumą, mažinti raukšlių gylį, stiprinti sąnarius ir net padėti greičiau gyti po traumų.
Visgi vien papildų nepakanka. Norint skatinti natūralią kolageno gamybą, būtina tinkamai maitintis – vartoti daugiau produktų, kuriuose gausu vitamino C, vario, cinko bei aminorūgščių, tokių kaip glicinas ir prolinas. Tam puikiai tinka citrusiniai vaisiai, žuvis, kiaušiniai, žalių lapų daržovės ir kaulų sultinys. Be to, svarbu vengti rafinuoto cukraus ir transriebalų, kurie trukdo kolageno sintezei.
Kolagenas – tai ne stebuklas, bet moksliškai pagrįstas būdas padėti savo kūnui ilgiau išlikti stipriam, jaunatviškam ir judriam. Reguliari priežiūra, teisingi pasirinkimai ir žinojimas apie jo naudą gali padėti ilgai išlaikyti gerą išvaizdą ir savijautą.